Helyi finomságok tárháza az Ister-Granum régióban

Helyi finomságok tárháza az Ister-Granum régióban

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázati kiírásán nyert el támogatást az Ister-Granum EGTC, melynek keretében a határon átnyúló együttműködés – együttműködve az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel – megjelentette első, a régió helyi termék kínálatából ízelítőt adó kiadványát.

A kiadvány kapcsán 2014. január 30-án 14 órától sajtótájékoztatóra került sor Esztergomban, a Duna Múzeum foglalkoztató termében.

A megjelenteket Bárd Edit a múzeum pr és marketing munkatársa köszöntötte. Elmondta, hogy a programnak helyet adó múzeum teljes neve Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum.

Az intézmény nevéből, szellemiségéből eredően szívesen befogadnak fenntarthatósággal kapcsolatos eseményeket. A szokásukat a jövőben is szeretnék megtartani és bővíteni kívánják a helyi közösségeket segítő, összekovácsoló, megerősítő programokat.

Nagy Péter az EGTC igazgatója elmondta, hogy a régió polgármesterei 2012. decemberi közgyűlésükön egyhangúan elfogadták a térség helyi termékes fejlesztési stratégiáját, melynek célja az egész régiót magába foglaló, határon átnyúló helyi termék hálózat létrehozása.

Azóta a munkaszervezet több helyi termékes programot szervezett együttműködésben több szervezettel a helyi termékes stratégia mentén. Most elkészült a Helyi Finomságok Tárháza kiadvány egyfajta ízelítő a térség termelőinek sokszínűségéből, a régió helyi termékekből készíthető ételeiből.

Az igazgató után Dinnyés István, Lábatlan polgármestereként ismertetette helyi termelői piac nyitásával kapcsolatos tapasztalatait, piacnyitási szándékát. Céljuk jól előkészített formában 2014. áprilisában helyi termelői piacot nyitni a településen a Gerenday kertben.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke Horváth Zoltán részletesen bemutatta a kiadvány szerkesztési elvét és a termelőket. Beszélt személyes tapasztalatairól, melyek a termelő látogatásokon pozitív élményként érték.

A kiadvány szemléletformáló célzattal készült, célja bemutatni milyen sok termelő sok remek terméke érhető el térségünkben. Cél a helyi termékek fogyasztásának népszerűsítése, a tudatos vásárlói réteg megteremtése, a fenntartható vidékfejlesztési modell bemutatása helyi erőforrásokra, helyi termékekre alapozva.

A kiadvány 90 termelő és 15 kézműves elérhetőségét tartalmazza 10 termékcsoportban. 33 receptet válogattak be az „étkezd végig a napot helyi termékekből” elv alapján reggelitől, főétkezés, uzsonna, vacsora és desszertig.

A kiadvány 5000 példányban készült, a térség települései is hozzájutnak példányokhoz, valamint helyi termelői boltokba, piacokra, turisztikai létesítményekbe is eljuttat példányokat az EGTC ingyenes terjesztéssel. A kiadvány on-line, letölthető formában több honlapon is elérhető lesz.

A belső borítón is feltüntetésre került, hogy ez a kiadvány csupán az első lépés a helyi termékeket népszerűsítő tevékenységben. Újabb tematikus kiadványok segítségével szeretnénk népi értékeket megőrizni, közösséget formálni, kertészeti ismereteket átadni.

A kiadvány készítőinek jelmondata: Fogyasszon, termeljen Ön is helyi terméket, gazdagítva ezzel közösségeinket, hozzájárulva a térség életminőségének javításához.

A sajtótájékoztatót jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult a helyi termékek kóstolása után.

A kiadvány az alábbi linkről letölthető:

Helyi finomságok tárháza az Ister-Granum régióban