Kerékpáros paradicsom

Kerékpáros paradicsom

Kerékpáros fejlesztési elképzelések az Ister–Granum Régióban

Április 29-én a Szent Adalbert Központba került megrendezésre az Ister-Granum EGTC által, Esztergom és Párkány régióját érintő kerékpáros fejlesztéseket bemutató konferenciára.

Bánhidy László – Esztergom Város alpolgármestere – köszöntője után Berencsi Miklós, a Közlekedési Koordinációs Központ főmérnöke tartott rövid előadást a kerékpározás összközlekedésben betöltött szerepéről.

 

DSC_1224
Berencsi Miklós


Peter Klučka, nemzeti kerékpáros koordinátor mutatta be Szlovákia kerékpáros elképzeléseit. Klučka úr személyes elkötelezettségét mutatja, hogy minden meghívásra kerékpárral érkezik. Pénteken Pozsonyból vonattal érkezett Párkányba, ahonnan kerékpárjával a hídon átgurulva jött a konferencia helyszínére.

 

DSC_1230
Peter Klučka


Berencsi Miklós magyarországi fejlesztési feladatokat ismertető előadása után egymáshoz is kapcsolódó, megvalósult beruházásokat ismerhettek meg a résztvevők. Bara Zoltán a Pons Danubbii EGTC igazgatója a szervezetük segítségével megvalósult fejlesztéseket mutatta be a hallgatóságnak. Az EGTC területén csaknem 60 kilométernyi kerékpárút épült az elmúlt időszakban. Kerékpárút köti össze Komáromot – Gútát, Karvát – Komáromot. Némethy Lóránt – Tata képviseletében – a Tatabánya – Vértesszőlős – Tata közt, az Általér mentén futó kerékpárút építésének folyamatát, nehézségeit ismertette.

 

DSC_1207
Nagy Péter


Nagy Péter – az Ister – Granum igazgatója – a Kerékpáros paradicsom című elképzelést mutatta be. Megépítésre kerülne a Karva – Párkány, Helemba – Szob, és az Esztergom – Esztergom-kertváros közti szakaszok. A régió területén kitáblázásra, kijelölésre kerülnének azon nyomvonalak, amelyek a településközti kerékpáros eléréseket segítenék. Informatikai fejlesztést is terveznek, a térség hálózat kiépítése kapcsán. A Happy Bike készítette Esztergom város kerékpáros hálózati tervének a koncepcióját, amelyről Lorschy András beszélt a hallgatóságnak.

SacraVelo szlovák–magyar kerékpáros zarándokút hálózat kialakítása 2009-re nyúlik vissza. Komárom – Esztergom megye főépítésze, Pengő Julianna mutatta be azt a projekttervet, amelynek elsődleges célja a szakrális helyek, látnivalók összekötése kerékpározható utakkal, kiemelt figyelmet szentelve az öt Mária-kegyhely kerékpáros útvonalon történő megközelítésének a megteremtésével.

 

DSC_1254
Lorschy András


A nap utolsó előadója Ribiánszky Gergely, a Pilisi Parkerdő munkatársa, a napokban átadott erdei kerékpárút hálózatot mutatta be a résztvevőknek. Kilenc „Parkolj és Bringázz” (P+B) pont, 28 ajánlott túraútvonal, 600 km „tekerési lehetőség” került kialakításra. A fejlesztés eredményeként létrejött a pilisbike.hu oldal is, amelyen minden információ az érdeklődők rendelkezésére áll.

 

Képek az EGTC facebook oldalán: KERÉKPÁROS PARADICSOM


ELŐADÁSOK 


 


 


 


 


 

  • Az esztergomi hálózati terv bemutatása, fejlesztési elképzelések
    Lorschy András, Happy Bike