Ister-Granum 10.

Ister-Granum 10.

10. éve a régió szolgálatában

2008. május 6-án az esztergomi vár lovagtermében tartotta ünnepélyes alakuló ülését az Ister-Granum EGTC. A tizedik évforduló adta az apropóját, hogy szervezetünk – a Külgazdasági és Külügyminisztérium társszervezésében – újra vendégül láthatta a magyarországi határmenti együttműködéseket, és közösen tekinthettük át az elmúlt egy évtized eredményeit, tapasztalatait.

November 22-én, a kétnapos rendezvény első napján került sor arra a szakmai fórumra, amelyet a minisztérium idén harmadik alkalommal hívott össze. A találkozó teret biztosít az Európai Területi Társulásoknak újabb ismeretek megszerzésére, tapasztalatok megosztására.A résztvevők előadást hallgathattak meg az Európai Uniós támogatások elszámolási tapasztalatairól, a 2020 utáni programozási időszak határon átnyúló együttműködési programok jelenlegi állásáról, majd a Visegrádi Alap programjával ismerkedhetett meg a hallgatóság. Bemutatásra került a határmenti jogi akadálymentesítés új jogi eszköze, majd Nagy Péter az Ister-Granum EGTC igazgatója tartott előadást az infrastrukturális beruházások menedzselése során szerzett tapasztalatairól. A nap zárásaként a Külügyminisztérium munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket az ETT-et érintő aktuális témákról.

 Pénteken – a Szent Adalbert Központban – ünnepi konferenciával folytatódott a csütörtöki szakmai program.A rendezvényt Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte a határon átnyúló együttműködések stabilitásának fontosságát, amellyel segítségére lehetnek a térségi hosszú távú célok megvalósításában is, méltatva az Ister-Granum EGTC, és a korábbi eurorégiós együttműködés tevékenységét.Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a fejlesztések kapcsán egy új szint meglépését vetítette előre, új esztergomi Duna híd megépítésének szükségességével. Néhány éven belül gyorsforgalmi út köti majd össze Esztergomot az M1-es autópályával, amely után a régió fejlesztésének következő lépése lehet, a jelenlegi teherkomp térségében megépítendő teherhíd. Kérte a Külügyminisztérium támogatását, kiemelve az Ister-Granum szerepének a fontosságát az előkészítés kapcsán.A jelenlévőket köszöntötte Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete, aki örömmel emlékezett vissza, hogy kormánytagként közreműködhetett a Mária Valéria híd újjáépítésén.
Ezután Ján Oravec, Párkány volt polgármestere osztotta meg emlékeit a résztvevőkkel, aki aktívan vehetett részt az Ister-Granum határon átnyúló együttműködés kialakításban, az EGTC megalakításában.Házigazdaként is köszöntötték a megjelenteket az EGTC jelenlegi táselnökei, Romanek Etelka, Esztergom város polgármester asszonya és Szabó Eugen Párkány polgármestere.


A délelőtti program további részében Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára, az EGTC korábbi igazgatója, és az eurorégió kialakítását a kezdetektől – különböző beosztásokban, pozíciókban – koordináló „menedzsere” mutatta be az Ister-Granum együttműködés formálódását, történetét, majd képet adott a magyar határ mentén azóta létrejött hasonló területi társulásokról.


 

Őt követően Bara Zoltán moderálásával mutatkozott be négy szlovák – magyar határon fekvő EGTC, a Pons Danubii, a Rába – Duna – Vág, a Via Carpatia, és igazgatóként Nagy Péter az Ister-Granum jelenleg futó projektjeit ismertette.


 

A délutáni blokk olyan szakmai előadásokat tartalmazott, amelyek már a jövőre igyekeztek fókuszálni. A Karácsonyi Ádám, az EU Régiól Bizottságának tagja, Pest Megyei közgyűlési tagja által moderált kerekasztal beszélgetés folyamán Fekete Katalin a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője a magyarországi, Eva Reichelova, a Szlovák Miniszterelnökhelyettesi hivatal munkatársa pedig a szlovákiai európai társulásokat mutatta be a jelenlévőknek. Marianna Bašistová a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériuma, Katalin Júlia Pénzes Európai Bizottsága, Regionális Politikai Főigazgatósága, Alina Tatarenko Európa Tanács Tanácsadó Központ munkatársaként az EGTC-k Európai Unión belüli helyzetével, jövőbeli lehetőségeivel kapcsolatban osztottak meg információkat a hallgatósággal.


 


A program zárásaként Nagy Péter igazgató tolmácsolta Csáki Pál Európa Palamenti képviselő gondolatait.


Előadások:

Az Ister-Granum EGTC bemutatása, a határtérség együttműködései
Ocskay Gyula, főtitkár, Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata


Veronika Mohňanska, projektmenedzser, Via Carpatia EGTC
A Via Carpatia EGTC bemutatása


Nagy Péter, igazgató, Ister-Granum EGTC
10 év együttműködés eredményei és tapasztalatai


Katalin Júlia Pénzes, programmenedzser, Európai Bizottság, Regionális Politikai Főigazgatóság
Az új európai határmenti mechanizmus és az EGTC-k szerepe az új kohéziós politikai rendeletekben


Alina Tatarenko, testületvezető, Európa Tanács Tanácsadó Központ
Az Európa Tanács Vezetői akadémiája a határtérségek szolgálatában


További képek: www.facebook.com/istergranum