Projekttalálkozó Bredában

Projekttalálkozó Bredában


Az Ister-Granum EGTC munkatársai a hollandiai Bredában megrendezett, az Interreg Europe program támogatásával megvalósuló WaVE (Water-linked heritage Valorization by developing an Ecosystemic approach, azaz Vízhez kapcsolódó örökségek értékelése ökoszisztéma alapú módszertan kidolgozásával) elnevezésű projekt nyitóeseményén népszerűsítették térségünket.

Az Interreg Europe program által finanszírozott WaVE (Water-linked heritage Valorization by developing an Ecosystemic approach (Vízhez kapcsolódó örökségek értékelése ökoszisztéma alapú módszertan kidolgozásával) elnevezésű projekt hivatalos nyitórendezvényére 2019. szeptember 25-27 között került sor a projekt vezető partnerének, Breda Város Önkormányzatának székhelyén, a 183 000 lelket számláló Bredában. A projektben részt vevő Ister-Granum EGTC képviselői a 6 további projektpartner meghívottaival együtt bemutatták szervezetüket, valamint a fejlesztendő térségeiket, megismerkedtek a projekt főbb adminisztratív és tematikus tudnivalóival és egy interaktív műhelytalálkozón vettek részt, ahol a helyi érdekeltek régiófejlesztésbe történő bevonásával kapcsolatban sajátítottak el hasznos módszereket. A vezető partner által szervezett hajós és buszos tanulmányutakon testközelből láthatták Breda városának vízhez kötődő fejlesztéseit, amely jó gyakorlatok inspirációként szolgálhatnak az Ister-Granum EGTC tagtelepülésinek jövőbeli fejlesztéseihez. A 2. nap végén egy egyedülálló ünnepi esemény keretében a WaVE projekt partnerei további 4 bredai nyertes projektet ismerhettek meg, miközben találkozhattak a projektek vezetőivel.


 

 A 2019. augusztus 1-én kezdődött, 3 évig tartó, a vízhez kapcsolódó örökségek megőrzésére és fejlesztésére irányuló, összesen 1,516 millió euró költségvetésből (melyből 1,273 millió eurót az EU Regionális Fejlesztési Alapja biztosít) megvalósuló projektben további 4 tudásátadó rendezvényre, valamint számos, a helyi szereplőket mozgósító műhelytalálkozóra kerül sor. Mindennek eredményeként a projektben részt vevő holland, spanyol, olasz, dán és magyar partnerek egy cselekvési tervet dolgoznak ki a régióikban található, vízhez kötődő örökségek fejlesztésére vonatkozóan.

Az Interreg Europe program sajátos követelményeinek eleget téve a cselekvési terveknek egy már meglévő, az Európai Unió által finanszírozott program fejlesztésére kell irányulnia, ami az Ister-Granum EGTC esetében a Szlovák-Magyar Együttműködési programot jelenti. A WaVE projekt eredményeként a cselekvési tervben olyan projekt ötletek részletes kidolgozására kerül sor, amelyek a Szlovák-Magyar Program pályázati kiírásaira kerül majd benyújtásra és reményeink szerint támogatásra.

A WaVE projektről további információ a https://www.interregeurope.eu/wave/ oldalon olvasható.

A projekt kapcsolattartója: Dolník-Domány Zsófia, zsofia.domany@istergranum.eu