Új közösségi kerékpárkölcsönző rendszer Esztergomban és Párkányban

Új közösségi kerékpárkölcsönző rendszer Esztergomban és Párkányban

Új közösségi kerékpár rendszer valósult meg Esztergomban és Párkányban, a Mária Valéria Bike elnevezésű rendszert január 31-én adták át hivatalosan.

Nem csak Magyarországon és Szlovákiában, de úgy gondolom, hogy európai szinten is példaértékű a Mária Valéria Bike, amire mindannyian büszkék lehetünk – mondta Erős Gábor a Mária Valéria Bike hivatalos megnyitóján. Esztergom alpolgármestere hozzátette: az sem véletlen, hogy a két testvérvárost, Párkányt és Esztergomot összekötő hídhoz hasonlóan a Mária Valéria elnevezést kapta, hiszen az egykori főhercegnő nevét viselő hídhoz hasonlóan egyfajta szimbóluma is lesz mindkét településnek a Duna két partján.

A két városban összesen 20 helyszínen alakítottak ki dokkoló állomásokat, ahol 60 hagyományos és 45 elektromos rásegítésű kerékpár szolgálja ki az itt élőket és ide látogatókatat – hangzott el az a közösségi rendszer ünnepélyes átadóján Párkányban. Az egyedülálló módon két ország két városában megvalósult projektet Erős Gábor mellett Párkány részéről Ing. Szabó Eugen polgármester, valamint a kivitelező, T-Systems Magyarország Zrt. részéről Kiss Bálint projektvezető adta át. A párkányi megnyitót követően rögtön ki is próbálták a kerékpárokat, a párkányi városháza előtti dokkolóból felvett biciklikkel az esztergomi városháza melletti tárolóig kerekeztek, ahol jelképesen átvágták a rendszer üzembe helyezését jelképező szalagot.

A projektben összesen 14 új kerékpárkölcsönző állomás kerül kialakításra a két város több pontján: 8 Esztergomban és 6 Párkányban, amelyeknél a hagyományos kerékpárokon kívül elektromos rásegítésű kerékpárokat is lehet kölcsönözni (60 hagyományos és 45 elektromos kerékpár).

A legfontosabb fejlesztések a projektben:

• 14 db új kerékpárkölcsönző állomás kialakítása – 8 db Esztergomban és 6 db Párkányban;
• 278 db kerékpár-dokkoló az állomásokon – 188 Esztergomban és 90 Párkányban;
• 60 db hagyományos és 45 db elektromos kerékpár kikölcsönzésének lehetősége;
• A kerékpárkölcsönző-rendszer használatához szükséges információkat és webshopot tartalmazó weboldal létrehozása;
• Információs táblák kihelyezése, sajtótájékoztatók megtartása, a rendszer használatát bemutató, magyar, szlovák és angol nyelvű prospektusok kiadása.

Az új beruházással egyidőben az Esztergomban már meglévő EBI rendszer is megújult és kompatibilis lett az új rendszerrel. A rendszer közös fejlesztésének köszönhetően bárki bármelyik dokkoló állomáson kikölcsönözheti a kerékpárt és szintén bármelyik állomáson vissza is helyezheti azt. Az állomások mindkét településen minden fontosabb városi funkció közelében megtalálhatóak lesznek. A rendszer kiépítése és az új szolgáltatás beindítása elsősorban a helyi lakosokat (dolgozók, diákok, idősebb korosztály) szolgálja majd, akik a határon rendszeresen, akár napi rendszerességgel átjárnak, de a két város közötti turizmus további fejlődésének eszköze is lesz.
Az új közösségi szolgáltatással, a kerékpárkölcsönző rendszer kiépítésével szeretnénk még jobban összekötni a határ két oldalán élő lakosokat, a Párkányba és Esztergomba érkező turistákat. Szolgáltatásunkkal még több személy kelhet át a határon, miközben csökkenhet a környezetszennyezés.

A rendszer használatához regisztrálni kell a www.mvbike.eu oldalon. Válthatók 1, 3, valamint hétnapos jegyek. Az éves bérlet 6500 forint, a féléves 4000 forintba kerül, fizetésnél forint és euró között lehet választani.
Szabo Eugen, Párkány polgármestere elmondta, a közös rendszer lehetővé teszi a két város lakosai, valamint a turisták számára, hogy a bérelt kerékpárt bármelyik dokkolóból kivegyék, és a tetszőleges állomáson tegyék vissza.
Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere kiemelte, a közösségi közlekedés egy új formája még jobbá teszi az összeköttetést a két határ menti város között. Esztergom és Párkány önkormányzatai ezzel is szeretnék ösztönözni a lakosokat és a turistákat, hogy utazásaikhoz a két város területén környezetkímélő megoldásokat alkalmazzanak.

Állomások:

FELÚJÍTOTT ÁLLOMÁSOK (Esztergom)

1. Tesco áruház -Mátyás király utca 30.
2. Bástya áruház – Rákóczi tér 2.
3. Liszt Ferenc utca
4. Sötét kapu – Majer István út
5. Rendőrség – Baross Gábor út 2.
6. Buszpályaudvar – Simor János utca

ÚJ ÁLLOMÁSOK

Esztergom

7. Városháza – Deák Ferenc utca
8. Mária Valéria híd – Szigetcsúcs
9. Suzuki gyár – személyi porta
10. Vasútállomás – Schweidel utca
11. Szentgyörgymező – óvoda
12. Bánomi lakótelep -iskolák
13. Hősök tere – Terézia utca
14. Ipari park -Kirchhoff bejárat

Párkány

15. Vasútállomás
16. Petőfi utca
17. Rendelőintézet
18. Városháza
19. Fő utca
20. Teraszok II. (lakótelep)