TanulmányútON az Alpokalja-Fertő táj régiójában

TanulmányútON az Alpokalja-Fertő táj régiójában

Az Ister-Granum EGTC 2022. június 28-29-én két napos tanulmányutat szervezett Sopron és a Fertő-tó régiójába, amelyen Esztergom, Párkány, és Börzsöny térségében dolgozó helyi termelőket, turisztikai szolgáltatók vettek részt. A cél az Alpokalja-Fertő táj védjegyrendszerének megismerése volt, mivel az Ister-Granum hasonló, de határon átnyúló védjegy kidolgozását végzi, a Szlovákia – Magyarország határon átnyúló pályázati program keretéből.


Az első napon Páliné Keller Csilla, az Alpokalja – Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője kalauzolta a vendégeket. Az út során fiatalos kreatív vállalkozásokkal ismerkedhettek meg. Felkeresték a soproni OneEleven sörházat, Erhard Éttermet, Fertőrákoson a közelmúltban új vezető által megnyitott Noah éttermet, illetve helyi termék boltját. Fertőbozon a Vincellér borházban a borok mellett hidegségi kecskesajtokkal is kóstolhattak, majd a Fertőhomoki fiatal testvérpár által üzemeltetett Szentkői sörház sörkülönlegességeivel frissülhettek. A szállás – a szintén védjegyes – hegykői Tornácosházban volt.


Mindenhol profi termékekkel, szolgáltatókkal találkozhattak, a fő erősség mégis leginkább az összefogásban, egymás erősítésében volt látható, megtapasztalható. Mindenki sokat merít abból az együttműködésből, amelyet a védjegy keretein belül együtt kitalálnak, és megvalósítanak. Például a soproni OneEleven kávépörkölő sörkülönlegességet készített a Szentkői Sörházzal. Közös rendezvényeket, termékeket dolgoznak ki, készítenek. Egymást korábban nem ismerő, egymás szomszédságában élő emberek ültek egy asztalhoz a védjegynek köszönhetően, és alakítottak ki gyümölcsöző együttműködéseket.


Szerdán az országos és nemzetközi versenyeken is első díjakat elnyerő 1cseppPálinka látványműhelyt keresték fel az Ister-Granum régióból érkező vendégek. Ők is büszkén mutatták a OneEleven kávépörkővel megálmodott közös pálinkapárlatukat, illetve azon rendezvényekről is örömmel számoltak be, amelyek az Alpokalja-Fertő táj együttműködésnek a keretei között valósulhattak meg.


Az Eszterházy kastély meglátogatása után a lelkesebb résztvevők kerékpáron tekertek át a szomszédos Sarrodra, ahol a Rozália vendégház tulajdonosa – a védjegyrendszer vendéglátói szekciójának tagja – a többi szolgáltatóhoz hasonlóan, a védjegy közösségépítő jellegét emelte ki, invitálva a résztvevőket a közeljövőben megvalósuló Nyitott Porták Napja elnevezésű rendezvényükre.


Az Alpokalján igen inspiráló tanulmányúton vehetett részt az Ister-Granum küldöttsége. Az ott szerzett tapasztalatokból építkezve, az EGTC azon dolgozik az elkövetkező hónapokban, hogy hasonlóan gyümölcsöző együttműködést alapozzon meg az Esztergomot és Párkányt magában foglaló határon átnyúló régióban.

 

További képek: www.facebook.com/istergranum


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Project title: CB_Brand
Project ID: SKHU/1802/3.1/049 (CB_BRAND)
INTERREG Szlovákia – Magyarország

Partnerséget építünk!

www.sku.eu