120 éves a Mária Valéria híd

120 éves a Mária Valéria híd

A Mária Valéria híd megépítésének 120. évfordulóján, 2015. szeptember 28-án a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Egyesület, és az Ister-Granum EGTC társszervezésében szakmai konferencia került megrendezésre Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A konferenciát Nagy Péter igazgató (Ister-Granum EGTC) köszöntője után dr. Völner Pál – a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos – Romanek Etelka, Esztergom, és Szabó Eugen Párkány polgármestere nyitotta meg.

A konferencia kezdetén elso ízben került átadásra a Clark Ádám életmudíj, amely szakmai kitüntetést alkalmanként egy hazai és egy európai közösség tagországában élo és több évtizede sikeresen dolgozó szakérto kaphatja meg. A Clark Ádám-díj elso díjazottjai a magyar dr. Träger Herbert, és a szlovák Bartolomej Šechný mérnökök lettek.

A 120 évhez méltóan igen szélesköru eloadássorozaton vehettek részt a rendezvényre meghívott vendégek. A délelott folyamán a Mária Valéria híd újjáépítésének kronológiájával, építési tapasztalataival ismerkedhetett meg a hallgatóság, majd egy szélesebb köru határhidakkal kapcsolatos eloadás után az elmúlt Európai Uniós idoszak fejlesztési tapasztalataiba kaptak betekintést.

A délutáni program már sokkal inkább a jövobeli tervekre koncentrált. A mellett, hogy a régiónkat leginkább érinto Esztergom – M1 összeköttetést biztosító összeköttetés, gyorsút minden programpontban felmerült, Mayer András (NIF Zrt.) révén külön eloadásként is részletesen bemutatásra került. A kormányzati tervek szerint – hazai forrásból – az egy-két éves elokészítési, tervezési szakasz után, 2020-ig megvalósulhat a beruházás, amely nagyban segítené Esztergom régiójának megközelítését.

A konferencia végén dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelos helyettes államtitkár mondott zárszót, átfogó képet adva a kormányzat közlekedéssel kapcsolatos elképzeléseirol.

A nap zárásaként két – már inkább a szellemi, lelki töltekezést biztosító – program várta a résztvevoket. Elsoként egy táblaavatón vehettek részt az érdeklodok. A híd átadásának 120. évfordulójához kapcsolódóan készült egy Szent Kristófot ábrázoló tábla. Korábban egy egyszerubb tábla volt a hídon, amin az idézet szerepelt. A Simon András grafikájával díszített tábla ezt a hiányt pótolja. A vízivárosi templomban pedig Pálmai Árpád vezetésével a Szent Ambrus kórus invitálta zenei idoutazásra a középkori és a reneszánsz Esztergomban a megjelent vendégeket.

Képek: