Ister-Granum közgyűlés

Ister-Granum közgyűlés

2018. május 29-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartotta idei második közgyűlését az Ister-Granum EGTC polgármesteri parlamentje. A közgyűlés fő napirendi pontja a 2017. évi szakmai és pénzügyi beszámoló, illetve a 2018-as munkaterv elfogadása volt.

Az első napirendi pontban Nagy Péter – a Csoportosulás igazgatója – beszámolt a Közgyűlésnek a korábbi ülés óta elvégzett feladatokról. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően a közelmúltban elkészült a régió kerékpáros és turisztikai stratégiája. Az Ister-Granum Helyi Termék Hálózat további fejlesztése kapcsán beadásra került akciótervet támogatta a szlovák – magyar monitoring bizottság, így megkezdődhet a benne szereplő projektek további előkészítése, és a második körös pályázati körre való benyújtásuk.
Szintén KKM forrásból a napokban elkészül a szervezet régiót bemutató turisztikai kiadványa, és egy jogi útmutató, amely a teljes szlovák – magyar határszakaszon élő, tevékenykedő termelőket segíti a termékeik szomszédos országban történő értékesítésének a lehetőségeiről.
Az Ister-Granum EGTC – sajátos jogi helyzetének a kihasználásával – szlovákiai partnerként kapcsolódott be a Dunaradvány – Neszmély komp megvalósításába. A NIF Zrt. által projektvezetett beruházás is megkapta a döntéshozók támogatását.

A beszámolók elfogadása után, az Igazgató ismertette a 2018-as terveket. A 2018-as évben a működési támogatást nem pályázat, hanem a korábban említett kiadványokhoz hasonló különtámogatás keretében sikerült a Külügyminisztériumtól elnyerni. Ennek köszönhetően a munkaszervezet működése biztosított, és az év második felétől új munkatárs felvételére is lehetőség nyílik.
Az elkövetkező hónapban több pályázat elszámolását szükséges benyújtani. Mindemellett folytatódnak a beszámolóban említett projektek előkészítései. Idén ünnepli alapításának 10 éves évfordulóját az EGTC, az elődszervezet Eurorégió pedig 15 éve jött létre. A Csoportosulás kiemelt figyelmet fordít a régió közlekedésfejlesztései kapcsán. A fennállása óta több olyan rendezvénynek volt gazdája, amelyek kötődnek ehhez a szakterülethez. 2018-ban ünnepeljük Baross Gábor – Esztergomhoz is kötődő – „Vasminiszter” születésének 170. évfordulóját, amelyhez kapcsolódóan megrendezésre kerülő ünnepségsorozat megszervezése kapcsán már megkeresést kapott a munkaszervezet. Az EGTC látja el az Esztergomban és Párkányban megvalósuló kerékpárkölcsönző rendszer projektmenedzsmenti feladatait. Jelenleg a közbeszerzés előkészítése van folyamatban.

A Csoportosulás soron következő közgyűlését a Neszmély – Dunaradvány közti komp szerződésének aláírását megelőzően hívja majd össze a szervezet ügyvezető elnöke.