Gasztrotúrák - Ister-Granum

Gasztrotúrák

Át a Helembai-hegységen

Garamkövesdről a Kovácspataki-szirtek (Skaly) nagyszerű panorámái mentén járhatjuk végig a Burda / Helembai-hegység vonulatát. Helembára leérve az új Ipoly-hídon átkelve meglátogathatjuk a Damásdi vár romjait. Egyirányú túra, közösségi közlekedéssel kombinálva javasolt.

a túra részletes leírása


Nagybörzsönyi kisvasutas túra

A túra első felében a börzsönyi kisvasúttal utazhatunk végig a Hosszú-völgyön, majd Kisirtáson át szerpentinezve Nagyirtásig. Innen gyalog a Tolmács-hegyen és a Hosszú-bércen át vezet az erdei gyalogtúra útvonal, mely Nagybörzsöny látnivalókban gazdag központjában ér véget.

a túra részletes leírása


Ipoly-völgyi csúcstúra

Ipolyszalkáról Letkésen át erdei körtúrát tehetünk a környék uralkodó hegycsúcsának érintésével, szép kilátással.

a túra részletes leírása


Zebegényi tanösvény

A Zebegényi tanösvényt végigjárva megismerhetjük mind a települést, mind annak környékét – nemcsak a vadregényes nyomvonal-vezetés, hanem az út mentén elhelyezett ismertető táblák által.

a túra részletes leírása


Nagymarosi körtúra a Hegyes-tetőre

Túránk nagyrészt az Országos Kéktúra nagymarosi szakaszán vezet, a Templom-völgyön és a Szent-Mihály-nyergen át a Hegyes-tetőre, mely annak a hegytömbnek a legmagasabb pontja, melyet a Duna körbekerül. Eredetileg az Encián turisták által épített kilátót az Ipoly Erdő Zrt. nemrégiben felújította. További páratlan kilátást nyújt a Köves-mező tisztása, ahonnan a Visegrádra és a fellegvárra tekinthetünk át a Duna fölött.

a túra részletes leírása


Esztergom közelről és madártávlatból

A városból induló és oda visszatérő túraútvonal mentén több kilátópontot és épített örökséget is érinthetünk. Az útvonal gyöngyszeme a százéves Vaskapu menedékház és annak páratlan kilátást nyújtó terasza.

a túra részletes leírása


Családi körtúra Péliföldszentkereszt körül

A Gerecse Natúrpark Látogatóköpzonttól a Szent Kereszt templom és a Szent-kút érintésével jutunk fel az Öreg-kő oldalában lévő barlangokig, ahonnan utunkat körtúraként bezárva érkezünk vissza.

a túra részletes leírása


Pálos úton a remeték nyomában

A Pálos út – Remeték útja egy szakaszát járhatjuk be a pilisi hegyek egyik csendesebb részén; ott, ahol a középkorban a remeték és a szerzetesek éltek. Az út egyes állomásaihoz meghallgatható elmélkedések is kapcsolódnak.

a túra részletes leírása