Látogatók a Tátra Eurorégióból

Látogatók a Tátra Eurorégióból

„Tátra Eurorégiótól az Európai Területi Együttműködési Csoportosulásig” című a Lengyelország – Szlovákia Határon Átnyúló Program kiírásán támogatást nyert projekt keretében érkezett hétfős delegáció régiónkba, hogy bővebb ismereteket szerezhessenek az Európai Unióban másodikként bejegyzett Ister-Granum EGTC-ről.

A látogatókat csütörtökön 11 órakor Tétényi Éva, Ján Oravec a Csoportosulás társelnökei, Drapák Károly a szenátus tagja és Nagy Péter igazgató fogadták a Vármegyeházán. A vendéglátók a régió bemutatása mellett ismertették a Mária Valéria híd újjáépítését követően intézményesült együttműködés krónikáját, és az Eurorégióból EGTC-vé való átalakulás folyamatát.

A kölcsönös bemutatkozás után élénk eszmecsere bontakozott ki a határon átnyúló együttműködéseket övező elsősorban finanszírozási problémák kapcsán. Mindkét fél elmondta a megalakulásuk óta eltelt időszak eredményeit, de nem titkolták el az elkövetett hibákat sem.

A találkozón részt vett Irena Hrachoviczká és Jenei Sarolta a Déli Régió Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai, akik a munkaszervezetüket és az Ister-Granum EGTC (civil) Non-profit Szolgáltató Hálózatát mutatták be. Horváth Zoltán az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke szervezetük magyar-szlovák program keretében megvalósított projektjeit ismertette.

Duka Gábor Karva polgármestere ebéd után kalauzolta körbe településén a vendégeket. A séta folyamán megtekintették a felújított főteret, a kúriát, amely a támogatás elnyerése esetén az EGTC turisztikai látogatóközpontja lehet, majd beszélt arról, hogy a Lábatlannal közösen megépülő kikötők milyen új lehetőséget nyújtanak a térségnek. Polgármester úr a Művelődési Ház kapcsán az Ister-Granum Szolidaritási Alapot is bemutatta, amelynek segítségével részben sikerült az épület tetőszerkezetét rendbe hozni.

Este Kesztölcön Gaál Lajos polgármester úrral találkoztak vendégeink, aki bemutatta települését, a szlovák kisebbségi önkormányzat munkáját, majd beszélt a Szolidaritási Alapon támogatást nyert rendezvényeikről. A vacsorán részt vett a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrendtől Hartl Mónika és Benefi László, akik a borlovagrend bemutatása mellett rendezvényeikről, borversenyeikről beszéltek.

Még a délelőtt folyamán a nap nem hivatalos részeként vendégeink megtekintették a Bazilikát, és rövid sétát tettek a várhegyen.

Fényképek