Települések Archívált - Ister-Granum
Annavölgy

Annavölgy

Annavölgy a Gerecse hegység nyúlványainál, a Nagy-Gete hegy, és a Hegyes-kő völgyében található. A település neve szorosan kapcsolódik a bányászathoz, melyről helyben több emlékmű is tanúskodik.

Bajna

Bajna

A település kedvező földrajzi fekvése miatt kedvelt kirándulóhelynek számít az aktív turisták körében. A 2021-ben átadott, teljes körű felújításon átesett Sándor-Metternich kastély a kultúra szerelmeseit is várja kiállításaival, programjaival.

Bajót

Bajót

Csodás természeti -, és vallási környezettel megáldott település: az őskori maradványokat rejtő Jankovich-barlang, a panorámás Öreg-kő, valamint a hittel megáldott Péliföldszentkereszt képeznek különleges élményt.

Bajtava (Bajta)

Bajtava (Bajta)

A kicsiny, 400 lelkes település pincesora, neoklasszicista temploma és hamarosan megnyíló tájháza nyújt további lehetőséget a turisták részére.

Bátorové Kosihy (Bátorkeszi)

Bátorové Kosihy (Bátorkeszi)

A Báthory családról elnevezett település patinás múlttal és gazdag jelennel rendelkezik. Felújított épületei, híres pincesora, és újonnan átadott erdei tanösvénye tárja elénk a történelmet.

Belá (Béla)

Belá (Béla)

A festői dombvidéken elhelyezkedő Béla község régi pompájában tündöklő barokk kastélya vonza turistákat. A Hotel Château Belá színvonalas szálláshelye mellett a vidék legjobb boraival is büszkélkedhet.

Bielovce (Ipolybél)

Bielovce (Ipolybél)

Kéttornyú neogótikus, felújított Csécsy-Nagy Kastélya rögtön feltűnik a turistának. Az épület nem látogatható, de kívülről megcsodálható! Az erdőkkel szegélyezett Ipoly folyó kiváló vízitúraterep kajakosoknak és kenusoknak is.

Bíňa (Bény)

Bíňa (Bény)

Bény egyedi építményeivel és népviseletével messzi korok üzenetét hordozza: hatalmas sánca, román kori prépostsági temploma, és különleges akusztikájú rotundája kivételes élményt nyújtanak a településre látogatóknak.

Bruty (Bart)

Bruty (Bart)

A dimbes-dombos vidék, a Garam-folyó, és két horgásztó nyugodt környezete biztosítja a kikapcsolódást Barton. Felújított temploma, csodálatos székelykapuja és kurtaszoknyás hagyományai várják szeretettel a látogatókat.

Búč (Búcs)

Búč (Búcs)

Természeti adottságokban és történelemben is gazdag település Búcs. Látogassuk meg a Hortobágynak is nevezett “Búcsi szikest” rendkívüli állat-és növényvilágáért, vagy csak idézzük fel a múltat a településen sétálva – számos műemlék, jellegzetes épület és a Népviseletes Babák Háza vár felfedezésre.

Čata (Csata)

Čata (Csata)

A honfoglalás óta kedvelt vidék jellegzetes lakóházai és tájháza tanúskodik a falusi lét mindennapjairól. Az Alsó-Garam-mente tökéletes úti cél a vízitúra szerelmeseinek, a kenuk szinte maguktól siklanak a természetközeli tájon, zúgók, köves szigetek és kanyarok tarkítják az egyébként sem egyhangú csordogálást.

Chľaba (Helemba)

Chľaba (Helemba)

Szlovákia legdélebbi fekvésű, és legalacsonyabb hegysége még nem mindenki számára ismert, a természetjárók számára azonban kedvelt terület. A település határában találták meg a gigantikus római védővonal, a Limes Romanus tornyainak maradványait, mely mellett számos szakrális emlék is várja a Helembára látogatókat.

Csolnok

Csolnok

A völgyekkel tagolt, dombokra épült festői fekvésű település legmagasabb pontja a Nagy-Gete, melynek gerincén vezet át az Országos Kéktúra nyomvonala.

Dág

Dág

A Gerecse és a Pilis koszorúzta völgyben fekvő településen találták meg Magyarország legrégebbi, az 1200-as évekből származó harangját. Római katolikus temploma, és helyi fiatalok példaértékű kezdeményezésére megépült kápolnája gazdagítja az egyházi életet.

Dömös

Dömös

Dömös a Dunakanyar közkedvelt kirándulóhelyének számít. Gazdag természeti öröksége mellett római kori kőépítményei és emlékei, 12. századi, különleges román stílusú prépostsági altemploma, ipari műemlék hajóállomása teszi vonzó célponttá.

Dorog

Dorog

Dorog neve régen egyet jelentett a bányászattal, melynek emlékei a mai napig megtalálhatók a városban. A térség képe azonban mára megváltozott: számtalan túrázási és egyéb kikapcsolódási lehetőséggel várja az ide érkezőket.

Dubník (Csúz)

Dubník (Csúz)

A Dunamenti-dombvidék lankái között elterülő község történelme a kőkorig vezethető vissza. Nevét a Csúzy-család után kaphatta, akik a 13. század közepétől birtokosai voltak a településnek. A 19.században több kastély és kúria is épült a községben.

Epöl

Epöl

Epöl a Gerecse hegység keleti peremvidékén helyezkedik el, közelében csodálatos panorámával rendelkező, ragyogó sziklaszirtek magasodnak, ahonnan a Pilis, a Budai-hegyek és a Dunazug vonulatait is kiválóan látni.

Esztergom

Esztergom

A Dunakanyar nyugati kapujában, a Pilis- és a Visegrádi hegység ölelésében található Magyarország első fővárosa, a magyar állam és a magyar egyház bölcsője, Esztergom. Fő nevezetessége a Várhegyen található Bazilika, valamint a királyi vár. Az épületekben található múzeumok, kiállítások a magyar történelem korszakairól mesélnek.

Farná (Farnad)

Farná (Farnad)

Jól termő szőlős hegyek és rendezett mezőgazdasági területek mellett fekszik az 1300 lakosú Farná. Aktív kulturális élet zajlik a településen néptánccsoporttal, kórussal, zenei és hagyományőrző rendezvényekkel. A falumúzeumban őrzik a letűnt korok tárgyi emlékeit, a település hagyományos életét minden ideérkező megismerheti a kiállítás alapján.

Gbelce (Köbölkút)

Gbelce (Köbölkút)

Köbölkút fekvésénél fogva évszázadokig kereskedelmi útvonalként szolgált – múltját és nevének emlékét ma stilizált gémeskútja mutatja. Természeti látványossága – a Párizsi-mocsarak – kilátótoronnyal, és egyedülálló növény-, valamint állatvilággal rendelkezik.

Hronovce (Lekér)

Hronovce (Lekér)

A kacskaringós Garam folyó, és a tájvédelmi területté nyilvánított Vezekényi-rét teszik Lekér természeti környezetét különlegessé. Apátsági kastélya, római katolikus temploma máig őrzik az egykori apátsági templom 800 évesnél régebbi faragványait.

Ipeľský Sokolec (Ipolyszakállos)

Ipeľský Sokolec (Ipolyszakállos)

Az Alsó-Ipoly-völgyi település természetközelségével, kalandos vízitúrákkal és pompás kilátással várja az Ipolyszakállosra érkezőket. Hagyományos présházai, kivételes gyűjteménnyel rendelkező Tájháza mind a múlt gazdagságát fedik fel.

Ipolydamásd

Ipolydamásd

A 12. század óta lakott település két középkori vár maradványaival, az Ipoly-völgy menti, újonnan átadott kerékpárútjával, kijelölt túraútvonalaival izgalmas élményt nyújt minden ide látogató számára.

Ipolytölgyes

Ipolytölgyes

A Börzsöny lábánál, az Ipoly folyó mentén található csendes kis település új evezős kikötőjével, középkori malmának megmaradt romjaival, különleges templomával érdekes célpont lehet az ide látogatóknak.

Kamenica nad Hronom (Garamkövesd)

Kamenica nad Hronom (Garamkövesd)

A Garam folyó mentén fekvő település igazi paradicsom a természet, és a panorámák szerelmesei részére. Virágzik a bakancsos-, és az aktív turizmus, a vízi sportok kedvelői régóta vonzódnak Garamkövesdhez.

Kamenín (Kéménd)

Kamenín (Kéménd)

Iszomfalva, Szerelem-sziget, kurtaszoknya… A Garam által kettészelt település nem csak a borok kedvelőit várja szeretettel, de a vízituristák, a természetbarátok és a hagyományok tisztelői is megtalálják számításaikat Kéménden.

Kamenný Most (Kőhídgyarmat)

Kamenný Most (Kőhídgyarmat)

Lankás, dombokkal körülvett, természeti szépségekben gazdag település Kőhídgyarmat. A legelő szürkemarhák látványa, modern faházakkal felszerelt halastava, és kurtaszoknyás hagyományai miatt kihagyhatatlan úti cél.

Kesztölc

Kesztölc

A Pilis egyik legszebb hegyvonulata, látványos panoráma körtúra, kiváló borok és pincészetek, valamint középkori történelmünk egyik legjelentősebb emléke, a közel nyolcszáz éves pálos kolostorrom is található a településen.

Keť (Érsekkéty)

Keť (Érsekkéty)

A Kétyi-patak partján található kis falu valamikor az esztergomi érsek birtokához tartozott. Szakrális emlékeit mára két temploma őrzi, hagyományait éneklőcsoportja, receptgyűjteménye, valamint tájháza mutatja be.

Kóspallag

Kóspallag

Béke, nyugalom, csend és régi idők hagyományai – ez az, ami a Kóspallagra látogató turistát várja. A településről számos nevezetes látnivaló és kirándulóhely közelíthető meg könnyedén a kiépített túraútvonalaknak köszönhetően.

Kravany nad Dunajom (Karva)

Kravany nad Dunajom (Karva)

A Duna bal partján fekvő település lakosai nem csak tisztelik a folyót, de a csodás természeti adottságukat kiválóan kihasználják. Kilátó, Duna-parti tanösvény, Duna-mozi és szabadstrand várja különleges szeretettel a Karvára látogatókat.

Kubáňovo (Szete)

Kubáňovo (Szete)

Az élhető, gazdag múlttal rendelkező Szetén szakrális emlékek sokasága és falumúzeum áll az érdeklődők rendelkezésére. Sétáljunk le az Ipoly partjára: fürödjünk, kiránduljunk, vízitúrázzunk – vagy csak élvezzük a természet közelségét.

Lábatlan

Lábatlan

Lábatlan a Duna és a Gerecse-hegység ölelésében fekvő kisváros, amely természeti adottságaival, nemrég megnyílt Dunamente Látogatóközpontjával, Csónakházával és Duna-parti színpadjával várja az ide látogatókat.

Leányvár

Leányvár

Leányvár a Gerecse és a Pilis között fekvő település, mely már a római korban is lakott hely volt. Legmagasabb pontján álló Kálvária Kápolnája csodálatos panorámával rendelkezik a tájra.

Leľa (Leléd)

Leľa (Leléd)

A Burda-hegység ölelésében megbújó apró zsákfalu békés környezetével, gazdag növény-és állatvilágával emelkedik ki a térségben. Színes, tarka színvilágot képező népviselete minden látogató figyelmét méltán kelti fel.

Letkés

Letkés

Letkés a Börzsöny lábánál, számos túraútvonal kiindulópontjaként, az Ipoly bal partján fekszik – ideális helyen a bakancsos és a vízitúrázást előnyben részesítők számára.

Lontov (Lontó)

Lontov (Lontó)

Az Ipoly jobb partján fekvő Lontón számos, a magyar politikai és közéletet meghatározó személyiség született, vagy élt. Egykor 11 kastély épült a településen, mára azonban ezek egy részét leromlott állapotban láthatjuk.

Ľubá (Libád)

Ľubá (Libád)

A Bélai-dombok között fekvő település egyik vonzerejét a Párizsi-patakra épült víztározó jelenti, mely kedvelt horgászhellyé vált. Tájháza kiválóan rekonstruálja az egykori falusi életmódot, népviselete gyönyörű és egyedi.

Malá nad Hronom (Kicsind)

Malá nad Hronom (Kicsind)

A Garam mentén fekvő, bájos település tökéletes vízi célpont: a folyó itt már nyugodt, ideális feltételekkel várja a kenuval érkezőket, akik akár a kedves pincesoron is megpihenhetnek.

Malé Kosihy (Ipolykiskeszi)

Malé Kosihy (Ipolykiskeszi)

A gyönyörű fekvésű település a Börzsöny nyugati lábánál, az Ipoly folyó mentén található, méltán közkedvelt horgászhely. Dombtetőjén egy Árpád-kori – 12. századi rotunda köré épült barokk templom található.

Malé Ludince (Kisölved)

Malé Ludince (Kisölved)

A Garam és az Ipoly folyók között fekszik ez a picinyke, közel 180 lakosú település. A falu arculatát ma is meghatározza a korábban virágzó mezőgazdaság, főként a gyümölcs-és szőlőtermesztés, borászat.

Máriahalom

Máriahalom

Az apró települést nemcsak fekvése és látnivalói teszik igazán különlegessé, de a csendet, nyugalmat és a természet közelségét vágyók is megtalálják számításaikat a biofalurészben.

Márianosztra

Márianosztra

A település nevének hallatán a legtöbb embernek a börtön jut eszébe, sokaknak a Mária-kegyhely vagy búcsújáróhely, de a bányásztörténelem szempontjából sem elhanyagolható ez a börzsönyi település.

Moča (Dunamocs)

Moča (Dunamocs)

A Duna partján fekvő település kiváló megállópont, akár kerékpáros túrázás közben is: a folyó páratlan kilátással örvendezteti meg az itt járót. A település gazdag egyházi emlékekkel és a Falumúzeumban megőrzött helyi kincsekkel várja a látogatókat.

Mogyorósbánya

Mogyorósbánya

Mogyorósbánya hangulatos kis település a Gerecse keleti oldalán, ahol a szomszédos “Kőszikla” tetejéről a hegység egyik legélvezetesebb panorámájában gyönyörködhetünk.

Mužla (Muzsla)

Mužla (Muzsla)

A szőlőtermesztéséről és borairól nemzetközi környezetben is ismert települést már a 12. századból származó írásos emlékek is említik. Népszerű és kedvelt rendezvénye a régiónak a Muzslai Bortúra, mely a kiváló borok mellett páratlan panorámában is részesíti a részvetőket.

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny csodálatos természeti környezetben fekvő település, mely mai napig őrzi hagyományait, hagyományos mesterségeit. Árpád-kori temploma, ma is működőképes malomipari műemléke mellett kiállítások sokasága várja a kultúrára szomjazó látogatókat.

Nagymaros

Nagymaros

Nagymarost az ország legszebb fekvésű települései között tartják számon, ami nem is csoda: a Duna partján, a Börzsöny lábánál fekszik, és egész területéről varázslatos kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra.

Nagysáp

Nagysáp

A Gerecse lankái között, szép természeti környezetű völgyben fekvő település már a római időkben otthont adott a letelepülőknek. Ma faragott székelykapuk, karbantartott műemlékek és két szép templom is őrzi a múlt emlékeit.

Nána

Nána

A Párkány közelségében fekvő település több védett természeti értékkel bír. Érdemes felkeresni a Garam mellett található Holtág tavat vagy a szőlőskerteket is magába foglaló Hegyfarok lankáit.