Családi körtúra Péliföldszentkereszt körül - Ister-Granum

Családi körtúra Péliföldszentkereszt körül

Mutasd az interaktív térképet
Rövid bemutató

A Gerecse Natúrpark Látogatóköpzonttól a Szent Kereszt templom és a Szent-kút érintésével jutunk fel az Öreg-kő oldalában lévő barlangokig, ahonnan utunkat körtúraként bezárva érkezünk vissza.

Egyéb részletek

Követendő útvonalak, útjelzések

Kék sáv (Országos Kéktúra) az Öreg-kő alatti pihenőig, ahonnan a barlangokhoz a Kék barlang (ómega) jelzés vezet fel.
Visszatérve a pihenőhöz, továb a Kék sávon, majd jobbról csatlakozik hozzánk a zöld kereszt jelzés és egy rövid szakaszon együtt halad a kék sávval. A lecsatlakozásnál jobbra a zöld kereszen, mely egy mezei elágazásnál beletorkollik a zöld sávba és a zarándokutakba; ezek vezetnek tovább, vissza Péliföldszentkeresztre.

Az útvonal mentén a legtöbb elágazásban útirányjelző táblák mutatják az irányokat és távolságokat.

Túra variációk

  • Az útvonalat az öreg-kői irány kihagyásával egy egyszerű, kellemes erdei-mezei körsétává rövidíthetjük. Ehhez a Szentkút után kövessük tovább a kék jelzést és amint elérjük a zöld kereszt jelzést, térjünk át rá jobb kéz felé (össz. 4.6 km így a túra)
  • Hosszabb túrát tehetünk a mogyorósbányai Kősziklához (kilátópont) kitérve, ha tovább követjük a kék sáv jelzést egészen a Mogyorósbányai-nyeregig, ahonnan a Kék kereszt jelzés (majd annak végén a kék háromszög) vezet tovább a kilátóponthoz.
  • Visszatérve ugyanazon az útvonalon a nyeregbe, a zöld sáv jelzést érjük el, mely visszavezet Péliföldszentkeresztre (a túra így 10 km összesen).
  • Tervben van a Jankovich-barlangtól az Öreg-kő csúcsára vezető ösvényszakasz és a csúcson lévő kilátópont kiépítése, helyreállítása. Jelenleg csak saját felelősségre és gyakorlott túrázóknak járható, száraz időben, megfelelő felkészültséggel. A terület védett és a terepviszonyok miatt veszélyes. Az Öreg-kő csúcsára a hegy másik oldaláról (Bajót felől) a Zöld háromszög jelzésen juthatunk fel viszonylag jól járható ösvényen.
  • Az Öreg-kői pihenőtől a Kék négyzet jelzésen Bajótra juthatunk le, ahonnan gyakoribb a buszközlekedés, mint Péliföldszentkeresztről.

Biztonsági szabályok

Az Öreg-kő környéke védett terület, valamint meredek és emiatt veszélyes terep. Ezen a részen ne térjünk le a kijelölt útvonalról.

Elérhetőségek

Családi körtúra Péliföldszentkereszt körül
Szentkúttól a barlangokig az Öreg-kő oldalában
Péliföldszentkereszt
Péliföldszentkereszt megközelíthető autóbusszal Nyergesújfalu felől. A Nagysápon át közlekedő Esztergom-Bajna-Tatabánya járatoktól is begyalogolhatunk kb. fél óra alatt, Őrisáp megállónál leszállva. Parkolási lehetőség a látogatóközpontnál.

Egyéb információk

Becsült menetidő

3 óra

Út hossza

6 km

Szintemelkedés

250 m

Szintereszkedés

250 m

Úttípus, terepi jelleg

Nagyrészt erdei-mezei földutak, rövidebb szakaszon ösvények

Nehézség

Közepes

Erőfeszites

Könnyű

Technikai nehézség

Közepes