Tanulmányút

Tanulmányút

Szervezetünk 2012-ben a Pannon Helyi Termék Klaszter segítségével kezdett el gondolkodni a régió helyi termék hálózatának kialakításán. Azóta is folyamatos a kapcsolat, keressük az együttműködési lehetőségeket. Június 14-én Erasmus projektünk keretében szerveztünk tanulmányutat, kerestük fel őket, hogy megismerhessük korábbi, és az elmúlt években megvalósított projekteredményeiket.


Kovács István igazgató, és munkatársa Inzsöl Renáta fogadott bennünket Oszlón, a klaszter „szülőfalujában”. A faluban megtekintettük az üzemeltetésükben működő Édes Vidék Cukrászműhelyt, és a gyümölcsfeldolgozót.

 

Mindkét projektet pályázati forrásból valósították meg! A cukrászműhelyben ügyelnek arra, hogy minél nagyobb legyen a helyi termék felhasználási aránya, a gyümölcsfeldolgozóban pedig a környékből bárki beviheti saját termékét. Az oszkói szőlőhegyen folytattuk látogatásunkat, ahol a Hegypásztor Kör „skanzenjével” ismerkedhettünk meg.  Az egyesület 1985 októberében helyi fiatalok alapították azzal a céllal, hogy a szőlőhegyen még fellelhető boronafalú, zsúpfedeles présházakat felmérjék és lehetőleg megmentsék. Tevékenységeik között ma már szerepel közösség fejlesztés, térség-és vidékfejlesztés, turizmus fejlesztés, valamint a szőlészet-borászat kultúrájának fenntartása.

 

Az oszkói szőlőhegyről Szombathely felé vettük az irányt, ahol felkerestük a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskolát és Kollégiumot. Vendéglátóinknak köszönhetően megismerkedtünk az iskola oktatási tevékenységével, a diákok által végzett munkával. Parképítő, vadgazdálkodási, környezetvédelmi technikus, sportedző képesítést szerezhetnek a szakgimnázium, és dísznövénykertész, virágkötő, kertész virágkereskedő képesítést szerezhetnek a hallgatók a szakközépiskolai képzés keretében.

A jáki, Rácz Major családi gazdaság volt a következő megállóhely. A család tagjai növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, élelmiszer feldolgozással foglalkoznak. A saját sertés- és szarvasmarha állomány, az általuk megtermelt takarmány jelenti a garanciát arra, hogy termékeik igazán jó minőséget képviselnek, hiszen a termelés egész útját végig tudják követni.

 

Hazaindulás előtt a tanulmányút résztvevői a nemrég nyitott Csupor Gasztro Bisztróba tértek be, ahol a vendéglátó egyik kiemelt célja, hogy az étlapján szereplő ételek, italok alapanyagai között minél nagyobb arányban jelenjenek meg helyi termelők által elkészített termékek.

A tartalmas, információkkal, és inspirációkkal telt nap után vendéglátóinkkal a további együttműködési lehetőségek további keresésén állapodtunk meg, hiszen a távolság ellenére vannak olyan pályázati formák, amelyek jó lehetőséget biztosítanak az együttmunkálkodásban.