Beszámoló az Ister-Granum EGTC közgyűléséről

Beszámoló az Ister-Granum EGTC közgyűléséről

A Szent Adalbert Központban tartotta soron következő szenátusi ülését és közgyűlését az Ister-Granum EGTC két döntéshozó szerve. A 2017. december 11-én megtartott találkozókon ugyanazokat az előterjesztéseket tárgyalták. Az alapszabálynak megfelelően a Szenátus előkészítő szerepkörének megfelelően tekintette át a napirendi pontokat.

A közgyűlésen Nagy Péter igazgató számolt be a márciusi ülés óta eltelt időszak fontosabb tevékenységeiről. Elmondta, hogy a szlovák – magyar program kiírására készítendő helyi termékes akcióterv összeállítása volt az feladat, amivel a munkaszervezet a legintenzívebben foglalkozott. Több találkozó, személyes egyeztetés eredményeként állt össze az az anyag, amelyet a második napirendi pontban tárgyalnak majd a polgármesterek. Két másik akcióterv előkészítésében is részt vettek, de azok közül az egyik nem érinti közvetlenül az EGTC-t, a másik pedig a szlovák oldali partner hiánya miatt nem került összeállításra, beadásra.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium működési pályázatán kilenc millió forintot nyert el az Ister-Granum. Mindemellett két külön támogatást is sikerült elérni. Az egyik keretében frissítésre kerül a régió turisztikai adatbázisa, és megjelenik egy kiadvány, a másik keretében pedig egy jogi útmutató kerül kiadásra, ami a határon átnyúló helyi termék árusítás lehetőségeit mutatja be.


Szintén KKM forrásból elkészült a helyi termék hálózat – a közgyűlés második napirendjeként is tárgyalt – akcióterve, illetve az egyebek napirendi pontban bemutatásra kerülő Kerékpáros paradicsom megvalósíthatósági tanulmánya, amely számos projekt alapját képezheti a jövőben. A tavasz folyamán ugyanennek a támogatásnak a keretében elkészülhet az Ister-Granum régió turisztikai stratégiája. Mindhárom anyag a Külügyminisztérium KÖFOP projektjének a keretében valósul meg.


A Külügyminisztérium kérésére bekapcsolódott az EGTC a Dunaradvány – Neszmély kompösszeköttetés előkészítésébe is. Itt még sok nyitott kérdés van, de ha minden akadály elhárul a megvalósítás útjából, akkor a komp szlovákiai partnereként az Ister-Granum EGTC fog pályázni.


A második napirendi pontban ismertetésre került az Ister-Granum EGTC helyi termék hálózatának további fejlesztését elősegítő akcióterv, amelynek a beadásáról pozitív döntést hoztak a polgármesteri parlament tagjai.


Az EGTC Felügyelő Bizottságának három tagjának lejárt a megbízatása. Dobosi Tivadar, és dr. Entz Géza további, és Juhász Gyula – a Párkány Városi Múzeum igazgatója – új tagként történő megbízásáról döntött a Közgyűlés, a Szenátus javaslatát megszavazva. Az elkövetkező négy évben látják el a felügyelő bizottsági tisztséget.


A negyedik napirendi pontban Jenei Sarolta – az EGTC munkatársa – tartott rövid tájékoztatót a Szlovákia – Magyarország határon Átnyúló Együttműködési Program úgynevezett Kisprojekt alap pályázati felhívásáról, amelynek megjelenése a jövő év elejére várható.


A közgyűlés egyebek napirendi pontjában a Hétfa Kutató Intézet és a Zarándok Turizmusért NKft. képviseletében, Holluby András és Bodor Gergő mutatták be az Ister-Granum Kerékpáros paradicsom elnevezésű hálózati tervet. Az összeállított tanulmány az elkövetkező években számos projekt alapját képezheti. A cél, Ister-Granum régió teljes területét átszövő, egységes kerékpáros hálózat kialakítása.