WAVE – 2. HTCS találkozójáról

WAVE – 2. HTCS találkozójáról

2020. március 4-én az Ister-Granum EGTC vezetésével Esztergomban, tartotta 2. ülését a nemzetközi WaVE projekt helyi támogató csoportja (HTCS). A találkozó célja a régió vízhez kapcsolódó kulturális örökségeire vonatkozó SWOT elemzés elkészítése, valamint az alapvető stratégiai irányvonalak kijelölése volt.

2020. március 4-én az esztergomi Duna Múzeumban került megrendezésre a WaVE (Water-linked heritage Valorization by developing an Ecosystemic approach- Vízhez kapcsolódó örökségek értékelése ökoszisztéma alapú módszertan kidolgozásával) című projekt érdekeltjeinek 2. találkozója, melyen a régió 16 szakembere vett részt.
Az ülés kezdetén Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója köszöntötte a résztvevőket és ismertette a találkozó céljait, a WaVE projektet, valamint a február elején megtartott találkozó főbb eredményeit, majd a résztvevők néhány szóban bemutatkoztak egymásnak. Ezt követően Ocskay Gyula a CESCI képviseletében elmondta, hogy a WaVE első lépéseként a CESCI egy, a térségben található, vízhez kapcsolódó kulturális értékeket, és a fejlesztésükre hatással lévő stratégiákat, szakpolitikai eszközöket bemutató tanulmányt készít. Ennek első lépéseként az 1. HTCS találkozón a résztvevők összegyűjtötték a módszertani útmutatónak megfelelő, vízhez kapcsolódó természeti és kulturális értékeket, melyek 3 tematikus csoportba (a víz arca, a víz ereje, a víz szelleme) kerültek besorolásra. A találkozó célja a 3 pilot narratívára vonatkozó erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek összegyűjtése, valamint a lehetséges stratégiai irányvonalak kijelölése volt. A megjelentek csoportokba rendeződve oldották meg a feladatot, majd a csoportvezetők ismertették az eredményeket. Ezt követően az esztergomi Duna Múzeum jóvoltából a HTCS tagjai megtekinthették az új, vízzel kapcsolatos interaktív kiállítást, mely mindenki tetszését elnyerte.
A 2019. augusztus 1-én kezdődött, 3 évig tartó, a vízhez kapcsolódó örökségek megőrzésére és fejlesztésére irányuló, az Interreg Europe Program, valamint a Magyar Állam támogatásával megvalósuló WaVE projektben az Ister-Granum EGTC mellett a holland, spanyol, olasz és dán partnerek egymással szorosan együttműködnek, tudásátadó rendezvényeken vesznek részt, már bevált jó gyakorlatokat cserélnek, valamint a helyi érdekeltjeiket aktívan bevonják a fejlesztési folyamatokba. Mindennek eredményeként egy-egy cselekvési tervet dolgoznak ki a régióikban található, vízhez kötődő örökségek fejlesztésére vonatkozóan. Az Ister-Granum EGTC a cselekvési tervben konkrét projekteket dolgoz majd ki, melyek elsősorban a leendő Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program pályázati kiírásaira kerülnek majd benyújtásra.
A projektről bővebben a https://www.interregeurope.eu/wave/, a https://www.facebook.com/WaVEInterreg/ és a https://istergranum.eu/projektek/futo-projektek/wave-vizhez-kapcsolodo-oroksegek-ertekelese-okoszisztema-alapu-modszertan-kidolgozasaval/?preview=true honlapokon olvashat