Baross 170.

Baross 170.

Az Ister-Granum EGTC, és a Közlekedéstudományi Egyesület emlékkonferenciát szervezett 2018. július 6-án Esztergomban, a Szent Adalbert Központban Baross Gábor „Vasminiszter” születésének 170. évfordulóján.

Nagy Péter, az EGTC igazgatójának köszöntője után dr. Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg a konferenciát. Dr. Fónagy János a Közlekedéstudományi Egyesület elnökeként adott átfogó képet az Esztergomhoz tanulmányai, és munkássága során is több szállal kötődő, fiatalon elhunyt, de igen gazdag életművet maga után hagyó Barossról.

Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese előadásában nemcsak a „Vasminiszter” életútját világította meg, hanem széles rálátást adott a munkásságát körülvevő társadalmi, gazdasági környezetre.

Az emlékkonferencia második szekciójában az előadók a jelen, és a jövő térséget, és nagyobb régiót érintő fejlesztéseiről, lehetőségeiről beszéltek. Farkas Iván a Baross Gábor program célkitűzéseit mutatta be, mint a terv koordinátora. Kitért a közlekedés-, gazdaságfejlesztési területekre, vázolta azokat az elemeket, amelyek a program főbb alappilléreit képezik. Ocskay Gyula a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatát (CESCI) főtitkára, Léptékváltás 2030-ig a V4, Nyugat – Balkán közlekedési infrastruktúrájában címmel tartotta meg előadását. Európa Balti-tengertől délre eső, elsősorban a volt szocialista országok területét magába foglaló régió, „Köztes-Európa” helyzetét, lehetőségeit elemezte.

Komjáti Péter projektigazgató, a Constreal Mérnöki Iroda Kft. munkatársa, az Esztergomot az M1-es autópályát összekötő kétszer két sávos gyorsforgalmi út terveit mutatta be a jelenlévőknek, amely talán az egyik legkézzelfoghatóbb, és a remények szerint 3-4 éven belül meg is valósuló beruházás.

Záróbeszédében Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese – a nap előadásainak rövid összegzése mellett – egy néhány éve indult kezdeményezésre hívta fel a rendezvény résztvevőinek figyelmét. A Közlekedési Kultúra Napja megrendezésére Magyarországon 2015 óta minden év május 11-én kerül sor az ENSZ Cselekvések Évtizede a Közúti Közlekedésbiztonság Területén Akcióprogram 2011. május 11-i elindításának – az emberiség első közlekedésbiztonsági összefogásának – emlékére a Közlekedéstudományi Egyesület szakmai koordinációjával és egyre több partnerszervezet összefogásával. A Közlekedési Kultúra Napjának célja, hogy minden nap a biztonságos, kulturált közlekedés napja legyen. Szeretnék elérni, hogy május 11-e a közlekedési kultúra világnapja legyen, ne csak Magyarországon rendezzék azt meg.

Az emlékkonferencia záróeseményére az esztergomi városháza – egykori bencés gimnázium – Baross Gábor emléktáblájánál került sor, ahol Bánhidy László alpolgármester, dr. Fónagy János, a KTE elnöke, a Bencés Diákszövetség nevében dr. Völner Pál, Szalai Béla, és az 1945-ben itt érettségizett Szoleczky Ferenc, dr. Zsigmond Gábor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Csákvári Marian Csata község polgármestere helyezték el a megemlékezés koszorúit.

További képek: facebook.com/istergranum

Előadások: