WaVE projekt – 2. tudásátadó rendezvényéről

WaVE projekt – 2. tudásátadó rendezvényéről

2020. szeptember 17-én és 18-án került sor a WaVE projekt 2. tudásátadó rendezvényére. A találkozó célja a projektmenedzsment és kommunikációs tevékenységek megbeszélése mellett egymás jó gyakorlatainak és a projekt keretében fejlesztendő területeinek részletesebb megismerése, valamint a fejlesztésekre vonatkozó ötletek, javaslatok megfogalmazása volt.

A másfél napos tudásátadó rendezvény eredetileg az olaszországi Ravennában került volna megrendezésre. A koronavírus járvány miatt kialakult sajnálatos helyzet miatt a partnerség tagjai nem tudtak személyesen találkozni, ezért online beszélték meg a projekt előre haladása szempontjából fontos dolgokat. Az Ister-Granum EGTC képviseletében Dolník-Domány Zsófia és Nagy Péter vettek részt a találkozón.
Szerdán délelőtt a megvalósult és a soron következő menedzsment- és kommunikációs tevékenységek vitatták meg a résztvevők, valamint meghallgatták a Delft Egyetem (a projekt partnerségének egyik tagja) értékelését az elkészült akciótervekről. Minden partner, így az Ister-Granum EGTC is az elmúlt néhány hónapban a cselekvési terv (akcióterv), azaz a jövőbeli vízhez kapcsolódó kulturális örökségek fejlesztési elképzeléseire vonatkozó dokumentum első változatának elkészítésén dolgozott. A visszajelzések és javaslatok alapján készül majd el a végleges dokumentum a következő fél évben.
Szerda délután és csütörtök délelőtt a projekt résztvevői bemutatták egymásnak a fejlesztendő területeikről és jó gyakorlataikról készült videóikat, ezáltal részletesebben megismerhették egymás elképzeléseit és ötleteket, javaslatokat fogalmazhattak meg a fejlesztésekre vonatkozóan. Az Ister-Granum EGTC 4 db 3-5 perces videóban ismertette az Eurorégiót, valamint jó gyakorlatait, azaz azokat már régebb óta jól működő kezdeményezéseket, amelyet a partnerség tagjai könnyen saját térségeikben is megvalósíthatnak. A videók többek között az esztergomi Duna múzeumról, a kisgyarmati, zalabai és nagybörzsönyi vízimalmokról, az Aquaphone Fesztiválról, a Hídőr projektről, az Ister-Granum régió turisztikai, természeti és kulturális értékeiről, helyi termékeiről, gasztronómiájáról és egyéb látnivalóiról szóltak.
A rendezvényen 22-en vettek részt, 6 különböző országból. A következő hasonló jellegű eseményre reményeink szerint már jövő év elején személyesen kerül majd sor Spanyolországban, addig viszont több rövidebb online találkozóra, egy WaVE Fesztivál elnevezésű szakmai rendezvényre, valamint egy helyi érdekeltek számár rendezett workshopra fog sor kerülni.

A 2019. augusztus 1-én kezdődött, 3 évig tartó, a vízhez kapcsolódó örökségek megőrzésére és fejlesztésére irányuló, az Interreg Europe Program, valamint a Magyar Állam támogatásával megvalósuló WaVE projektben az Ister-Granum EGTC mellett a holland, spanyol, olasz és dán partnerek egymással szorosan együttműködnek, tudásátadó rendezvényeken vesznek részt, már bevált jó gyakorlatokat cserélnek, valamint a helyi érdekeltjeiket aktívan bevonják a fejlesztési folyamatokba. Mindennek eredményeként egy-egy cselekvési tervet dolgoznak ki a régióikban található vízhez kötődő örökségek fejlesztésére vonatkozóan. Az Ister-Granum EGTC a cselekvési tervben konkrét projekteket dolgoz ki, melyek elsősorban a leendő Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program pályázati kiírásaira kerülnek majd benyújtásra.

 A projektről bővebben a https://www.interregeurope.eu/wave/, a https://www.facebook.com/WaVEInterreg/  és a https://istergranum.eu/projektek/futo-projektek/wave-vizhez-kapcsolodo-oroksegek-ertekelese-okoszisztema-alapu-modszertan-kidolgozasaval/?preview=true  honlapokon olvashat