Sajtótájékoztató — Ister-Granum Heritage

Sajtótájékoztató — Ister-Granum Heritage

Ma sajtótájékoztató keretében mutattuk be, a 11 partner részvételével megvalósuló helyi termékes pályázatunkat Esztergomban, a Prímás Pincében! Sajtóanyagunkat, az egyes projekteket bemutató anyagunkat alább olvashatják:

Az Ister – Granum EGTC 2012-ben kezdett el foglalkozni a régióban helyi termék hálózat kialakításával. Szervezetünk azóta több pályázat keretében valósított meg projekteket. Feltérképezésre kerültek a termelők, akik kiadványok keretében is bemutatásra kerültek. Oktatási tevékenység, és rendezvényszervezés is megvalósult a támogatásoknak köszönhetően.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) támogatásának keretében valósíthatja meg szervezetünk az eddigi legkomolyabb projektjét. A pályázat tíz partner együttműködésének keretében valósul meg. A projekt résztvevői Párkány, Nagymaros városok, Szőgyén, Muzsla, Bajót községek önkormányzatai, a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési, és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Naturpoducts és a Szivek pince vállalkozások. A partnerek öt partnerség keretében valósítják meg beruházásaikat, fejlesztéseiket:

– A CCP nevet viselő projektrész, a teljes akciótervet (TAPE-t) magába foglaló öt projektpár koordinációs és kommunikációs feladatait magában foglaló projekt. Az összes pályázati elem kommunikációját az EGTC végzi, koordinálja a többi projektgazda, az Irányító Hatóság, illetve egyéb szereplők közti együttműködést.

– DELIVERY: az ipolyszakállosi Naturproducts s.r.o. eszközbeszerzést hajt végre, hogy a saját maga által megtermelt termékeket magasabb színvonalon tudja értékesíteni. Méz- és gyümölcsfeldolgozó üzemét fejleszti a beruházásnak köszönhetően. A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület két helyszínen konténereket helyez el, hogy a kistérségi szinten összegyűjtött terményeket koordináltan tudja eljuttatni a nagyobb piacokra, vásárlókhoz.

– CB_SALES: Párkány főutcáján, az önkormányzat tulajdonában lévő épület megújul. Megnyílik a VIZA központ, a Régió Háza (House of theRegion). Az épület átközlekedési lehetőséget fog biztosítani a városközpont, és a termálfürdő területe között. Ez által jó lehetőség nyílik majd a régió helyi termelőinek terményeik, termékeik bemutatására, árusítására. A külső tér helyi termelői piac elindítására fog lehetőséget biztosítani. A projekt keretén belül kerül majd sor a szükséges eszközök, padok beszerzésére is. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület a saját tulajdonában álló, de korszerűtlen állapotú ingatlanát fogja megújítani. A továbbiakban átvételi pontként, és oktatási, képzési helyszínként kívánják hasznosítani. Az egyesület több mint tíz éve üzemelteti a Kiskosár bevásárló közösséget. A megújított épületnek, eszközök, hűtők beszerzésének következtében lehetőség nyílik arra, hogy necsak a jelenlegi egy alkalommal (csütörtök délután) legyen lehetőség a megrendelt termékek átvételére, hanem a hét más napjain is megkaphassák a vevők a webfelületen megrendelt árukat. Az Egyesület a szemléletformálást is szeretné előtérbe helyezni, amire a korszerűsített térben jobb lehetőség fog nyílni.

– SALES 2.0: Szőgyénben kibővítésre kerül a tájház funkciója. A helyi termék piac itt kerül majd megtartásra, illetve rendezvények lebonyolítására is alkalmassá válik. Megújul egy épület, mosdók kerülnek kialakításra. Épül egy 12 fő befogadására alkalmas pavilon, kültéri kemence, és a főépületen is végrehajtanak rekonstrukciós munkálatokat.
Nagymaroson a helyi termék piac nem rendelkezik korszerű vizesblokkal. Ennek megteremtése érdekében megújításra kerül a kultúrház vizesblokkja, amely a piacra érkező vásárlók számára is nyitott lesz.
Bajóton kialakításra kerül a helyi termelői piac. Olyan közösségi tér kerül kialakításra, amely más rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Épül egy fedett pavilon rész is, illetve beszerzésre kerülnek a piactér eszközei, padok, asztalok.

– BRAND: az Ister-Granum EGTC rendelkezik helyi védjeggyel, amelynek piacra vezetése, és szlovákiai bejegyzése történik meg a projekten belül. E mellett helyi termékek bemutatására, árusítására alkalmas polcok, standok kerülnek beszerzésre, amelyeket piacokon, rendezvényeken, illetve kijelölt, szerződéses partnerek üzleteiben kerülnek majd elhelyezésre.
Az Agrárinformatika Kft webportált, és applikációt fejleszt a projekt keretében. A fő cél, hogy a közvetlen vásárlók mellett a vendéglátóipari egységek is közvetlenül kapcsolatba kerülhessenek a termelőkkel.

– Wine_LAB: Muzsla községben borlaboratóriumot hoznak létre. A laboratóriumot analizátorral látják el, amely 43 különféle paramétert képes azonosítani, lehetővé téve a termelők számára a saját boruk címkézését és palackozását az elvégzett elemzések eredményei alapján. A régió több pontján időjárás-előrejelzési rendszer kerül kiépítésre. A szolgáltatás célja az időjárási változásoknak a szőlőtermesztésre gyakorolt kedvezőtlen hatásainak előrejelzése.
Felújításra kerül a Szivek pincészet ingatlanja, pincéje. A magyar borászok bormintáit a kesztölci felújított pincében gyűjtik, és hetente egyszer szállítják a mužlai borlaboratóriumba elemzés céljából. Ezenkívül a felújított pincében workshopokat szerveznek a borkészítésről. Szakértőket vonnak be, akik tudásukat megosztják a régió borászaival, hogy magasabb minőséget tudjanak elérni boraik előkészítésekor

Sajtóanyag HU

Sajtóanyag SK

Sajtóanyag EN