Esztergom közelről és madártávlatból - Ister-Granum

Esztergom közelről és madártávlatból

Mutasd az interaktív térképet
Rövid bemutató

A városból induló és oda visszatérő túraútvonal mentén több kilátópontot és épített örökséget is érinthetünk. Az útvonal gyöngyszeme a százéves Vaskapu menedékház és annak páratlan kilátást nyújtó terasza.

Egyéb részletek

Követendő útvonalak, útjelzések

A bazilikától kövessük a zöld kápolna (talpas kereszt) és a kék Mária út jelzéseit. Kiérve a városból majd a hegygerincre felérve a zöld kápolna jelzés többek között a piros és zöld sáv jelzésekbe csatlakozik be, melyeken balra kell fordulnunk, és a Kék Mária út a piros jelzést követve vezet fel a Vaskapuhoz. Itt vissza kell fordulnunk és a hegygerincen a zöld jelzést kell követnünk egészen Esztergom hajóállomásig, ahol a zöld kápolna jelzésű útvonal másik végét érjük el, és azt követve tudunk visszatérni a bazilikához.

Túra variációk

  • A Vaskapu menedékháztól pár méteres kitérőt tehetünk egy sziklaszirtre, ahol további panorámában lehet részünk. Haladjunk el egyenesen a ház előtt és kövessük tovább az útjelzéseket.
  • A Vaskaputól Esztergom vasútállomásra vezet közvetlenül a piros sáv jelzés.
  • További túrakört tehetünk a Vaskaputól a piros sáv jelzésen a Fári-kútig, ahonnan a zöld sáv vagy zöld kereszt jelzésen térhetünk vissza e hegytetőre.
  • Esztergom belvárosában a Széchenyi térnél vagy a Kis-Duna sétánynál letérhetünk a zöld jelzésről jobb kéz felé, így a hajóállomás helyett a belvároson vagy a Kis-Duna platánsora mentén érhetjük el a Vízivárost illetve a bazilikát.
  • A belvárosban a Rákóczi tér (Bástya áruház) után a Magyar Zarándokút sárga kettőskeresztes nyíljelzései a Szent Tamás-hegyen át vezetnek vissza a bazilikához.

Biztonsági szabályok

A Vaskapu előtti szakasz nedves időben csúszóssá válhat, ilyenkor inkább a valamivel hosszabb aszfaltos utat ajánljuk.

Elérhetőségek

Esztergom közelről és madártávlatból
A bazilikától a Vaskapuig és vissza
Esztergom

Egyéb információk

Becsült menetidő

4 óra

Út hossza

8 km

Szintemelkedés

300 m

Szintereszkedés

300 m

Úttípus, terepi jelleg

Utcák és hegyi ösvények

Nehézség

Közepes

Erőfeszites

Közepes

Technikai nehézség

Közepes