Helyi Termék Hálózat - Ister-Granum

Helyi Termék Hálózat

2012. decemberi ülésén tűzte ki célul az EGTC közgyűlése, hogy létrehozza az Ister-Granum Helyi Termék Hálózatot. Még az előző Európai Uniós programozási időszak utolsó éveiben, különböző kiírásokra hat projektelképzelést adtunk be, amelyek közül öt kapott támogatást a bírálók részéről.

„Gazdálkodj okosan – társasjáték felnőtteknek”

2013. augusztusában az MNVH támogatásával tanulmányúton vehettek részt a régió meghívott szereplői (HACS-ok képviselői, termelők, polgármesterek, régiófejlesztési szakemberek, vásárlói közösség tagjai). Önfenntartó falut, szövetkezeti rendszerben működő gyümölcsfeldolgozót, családi gazdálkodókat segítő szervezetet, önellátó gazdaságokat, jópéldákat látogattunk meg:

Beszámoló a tanulmányútról


Helyi finomságok tárháza – termelőtől a konyháig

Második projektünk keretében egy kiadvány került megjelentetésre, amelyben ízelítőt adunk a régió helyi termékeiből, bemutatásra kerülnek a legaktívabb termelők, de a termékekre épülő térségi receptek is bele kerültek a színes közel 100 oldalas füzetbe.

A kiadvány innen tölthető le


Borok az Ister-Granum térségében

Az első, nagy sikerű, Helyi finomságok tárháza – termelőtől a konyháig című kiadványunkkal ízelítőt adtunk az Ister-Granum régió földrajzi és gazdasági egységének gazdag termékkínálatából. Az alapélelmiszerekre koncentráltunk, termelőkkel, beszerzési helyekkel és helyi alapanyagokból készíthető receptekkel. Folytatásként a borászatot állítottuk középpontba, hiszen ennek térségünkben nagy hagyománya van és ez egyben ezernyi lehetőséget rejt a turisztikai, a gasztronómiai, valamint a kulturális kalandozások birodalmában.

Az Ister-Granum térség szőlészeti és borászati szempontból két területre tagozódik. A neszmélyi borvidékhez tartozó települések: Bajót, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Tát, Tokod, Kesztölc, Esztergom települések. A másik terület a felvidékhez tartozó: Párkány, Béla, Muzsla, Kürt, Nagyölved, Garamkövesd, Kéménd, Kőhídgyarmat, Für települések.

Célunk az volt, hogy minél szélesebb körben megismerhetővé és elérhetővé váljanak a térség lankáin megtermelt borok, a gazdag termőhelyi adottságoknak köszönhetően sokféleségük széles fajta és íz választékot biztosítva a térség lakóinak és az ideérkező turistáknak. A kiadvány közvetett célja a kulturált borfogyasztás és borgasztronómia népszerűsítése helyben termelt termékekkel.


Borok az Ister-Granum térségében

You Are What You Eat

Visegrádi Alapnál támogatást elnyert projektünk keretében lengyel, cseh, szlovák társszervezetek bevonásával két kétnapos konferencia került megszervezésre (Zsolnán, illetve Esztergomban). A zsolnai konferencia a helyi termék marketingjével, az esztergomi pedig a négy országban lévő jogi háttér bemutatásával, a jogi akadályok átlépésének lehetőségeivel foglalkozott (hogyan árulhat pl. egy magyar termelő Szlovákiában).


Beszámoló a projekt kapcsán

Helyi termék védjegy határok nélkül

Legnagyobb projektünk az MVH határon átnyúló Leader kiírására lett beadva, amelybe bevontuk az EGTC területén lévő három HACS-ot. Célja az Ister-Granum Helyi Termék Védjegy kialakítása, a védjegy program marketingjének megtervezése. A régió összes termelőjét magába foglaló adatbázis létrehozása mellett két kulturális, családbarát, a vevőket megszólító rendezvény, két termelőket jogi marketing szempontból oktató képzés, két az önkormányzatokat bevonó workshop került megrendezésre. E mellett kiadványt is megjelentettünk.

A kiadvány erről a linkről tölthető le

Jövőbeli tervek

A 2014-2020-as időszakban, határon átnyúló program pályázati forrásából tervezzük megvalósítani a védjegy piacra juttatását, bevezetését, és további tevékenységekkel rövidíteni a termelők, vásárlók közti utat, szemléletet formálva, újabb termelőket piacra juttatva.